22:20
Як інтерпретувати малюнки дітей

Нормальний емоційний стан дитини в дошкільному віці символізується п'ятьма-шістьма кольорами. Якщо їх менше, наприклад, малюнок несе в собі один-два кольори - дитина пригнічена, а якщо більше шести - підвищена чутливість і емоційність. Основну тривогу в малюнку повинно викликати переважання чорного, сірого та коричневого кольорів.
Чорний колір - пригніченість, вибираючи його, дитина протестує проти негативних емоцій. Сірий колір - колір байдужості, діти рідко вибирають його через нейтральність, тим більше, він далеко не завжди представлений в упаковці з олівцями. Інша справа - якщо ви самі дали простий олівець. Якщо ж дитина тяжіє до цього кольору, їй явно не вистачає позитивних емоцій. Переважання коричневого кольору - ознака фізичного дискомфорту.
Не намагайтеся захистити дитину від цих кольорів, вилучивши з комплекту. Їх не треба боятися. Вибираючи їх дитина, за допомогою малюнка, хоче сказати про свої внутрішні переживання, якi можна попередити, додавши в світ маленької людини позитивних емоцій. Не позбавляйте її цього своєрідного права голосу.
Червоний колір говорить про підвищену збудливість. Зелений - потребу в спокої. Синій колір символізує тугу про когось. Можливо, це бабуся, у якої малюк нещодавно був у гостях, а можливо і дворова собачка, що радує завзятим вилянням хвоста. Якщо ж малюнок вибиратиме жовтий і фіолетовий кольори, можна спокійно зітхнути. Саме вони вважаються улюбленими у дітей, символізуючи оптимізм.
У районі трьох років дитина починає з'єднувати в єдине ціле палички і кружечки. В результаті на аркуші паперу з'являється чоловічок, саме в ньому малюк бачить самого себе. Як правило, він наділений руками, ногами і головою. На перших порах начисто відсутня шия. Руки і ноги бувають або довгі, або короткі. Насправді вибір довжини не випадковий. Довгі руки символізують пізнання цього світу - дитина тягнеться до незвіданого, хоче все і відразу. Розведені руки в сторони говорять про внутрішню незалежність. Притиснуті і слабкі - просять про допомогу і захист. Довжина ніг говорить про ті ж проблеми. Довгі - незалежність, прагнення до дії, короткі - невпевненість та безпорадність.
Поява на малюнках шиї символізує початку розуміння зв'язку тіла з головою (розумом). Незабаром малюнки з короткою шиєю змінюються довгою. Довжина шиї прямо залежить від складності контролю своїх почуттів та емоцій. Дуже багато про що говорять очі, не дарма їх вважають душею людини. Діти так старанно виводять їх, ігноруючи естетику інших частин тіла. Великі очі - внутрішня тривога. Очі-крапки - боязнь висловити страх. Відсутність вух і рота - небажання спілкуватися.
Після ще одного року малюнок наповнюється іншими чоловічками. Зазвичай, це навколишнє оточення, сім'я. У більшості випадків над нею світить сонечко - саме воно символізує добрі стосунки членів сім'ї. Найбільший персонаж на малюнку - глава, стовідсотковий лідер. Чим ближче чоловічки намальовані один до одного, тим ближче взаємозв'язок у реальному світі. Якщо серед акуратно виведених персонажів є один недбалий або ж він обведений, або заштрихований, зверніть особливу увагу - він вселяє дитині тривогу. Увага до малюнків дитини дозволить вчасно розпізнати приховані проблеми, тому приділяйте малюванню першорядну значимість.

Переглядів: 250 | Додав: laddyart | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar